Tuesday, November 16, 2010

Роздуми ОШО про Життя


Найкращий спосіб упустити життя – це мати до нього певне ставлення. Ставлення виникає в думці, а життя існує поза розумом. Ставлення – це наші вигадки, наші забобони, наші фантазії.
Коли у вас є певне ставлення  до життя, ви упускаєте саме життя. Життя – безмежне, його неможливо обмежити будь-якою позицією, його неможливо втиснути в конкретне визначення.
Ваші ставлення діють як бар'єри, і тоді життя не досягає вас таким, яким воно є – адже йому потрібно підлаштуватися під вашу філософію, релігію, ідеологію, і в пристосуванні щось вмирає в житті.
Якщо ви дійсно хочете пізнати життя, відкиньте всю філософію. І тоді йдіть відкриті, голі назустріч світлу сонця, щоб пізнати світ таким, який він є.
Краще не навішувати ярлики, краще не намагатися надати життю якоїсь структури, краще залишити кінець відкритим, краще не придумувати категорій; краще не ставити штампів. Існування – це одне органічне ціле; це одна органічна єдність. Найменша травичка, найменший листок непоказного дерева має таке ж значення, як і найбільша зірка.
Життя – не механічний процес, і воно не може бути безпечним. Це непередбачуване таїнство. Ніхто не знає, що трапиться наступної миті.
Якби Бог знав, що трапиться наступної миті, це зробило б життя всього лише мертвим механічним процесом. Тоді не було б ніякої свободи; а яке може бути життя без свободи? Тоді не було б ніякої можливості рости – або не рости. 
Ніщо не може бути визначеним, тому що застигле життя було б гірше за смерть. Ніщо не безумовно. Життя повне невпевненості, повне несподіванок – в цьому його краса!
Ти не можеш підготуватися до життя, ти не можеш бути до нього готовим. Саме у цьому його краса, в цьому його диво: воно завжди застає тебе зненацька, воно завжди приходить неочікувано. Якщо у тебе є очі, ти побачиш, що кожна мить життя неочікувана, і до неї немає ніякої готової відповіді.
Забудь про все, що тобі говорили: "Це правильно, це неправильно". Життя не таке скостеніле. Правильне сьогодні може бути неправильним завтра, неправильне в цю мить може бути правильним в наступну. Життя не можна розкласти по поличках; ти не можеш так просто обклеїти його етикетками: "Правильно", "Неправильно". Життя – це не аптека, в якій кожна пляшка підписана, і ти знаєш, що всередині. 
 

No comments:

Post a Comment